U GEBRUIKT EEN VEROUDERDE BROWSER

U staat op het punt de website Eureka te bezoeken, een bijzonder samenwerkingsverband van Eindhovens Dagblad, Omroep Brabant en Studio040 rond het thema uitvinden en innoveren in Brabant. U maakt gebruik van een verouderde browser die de website niet ondersteunt.

Werk uw browser bij
Om deze website te kunnen bekijken, werkt u uw browser bij naar Internet Explorer 9 of kiest u voor een alternatieve browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox.

Onze excuses voor het ongemak.
 
1996-2000

DRIEDIMENSIONALE RöNTGENBEELDEN

• 1997Topman Cor Boonstra maakt bekend dat het hoofdkantoor verhuist naar Amsterdam en dat onderzoek en ontwikkeling in Eindhoven worden geconcentreerd op een eigentijdse High Tech Campus.
• 1998Philips gaat de naam Koninklijke Philips Electronics NV voeren. Muziekconcern PolyGram wordt verkocht.
• 1998Philips Research ontdekt dat het mogelijk om 3D-röntgenbeelden te maken door middel van een reeks projecties met een C-vormige arm die om de patiënt heen draait.
 
 
 
^ top
 

ONDERZOEKERS NATLAB WERKEN HARD EN MET PASSIE

In een speciale bijlage van het ED over de komst van de High Tech Campus in Eindhoven, verschenen in januari 1999, schetst de krant een beeld van het NatLab, het kloppend hart van de nieuwe zone. De directeur heeft hoge verwachtingen van de HTC.

"Er heerst hier geen sfeer van rustig aan. Dat is allang passé. Vroeger werd een industrieel laboratorium wel eens vergeleken met een sanatorium, nu lijkt het meer op een racebaan. Er worden hier ongelofelijk veel uren gemaakt, er wordt gepassioneerd gewerkt en de deadlines die we moeten halen zijn spijkerhard."
Directeur Martin Schuurmans beschrijft het Natuurkundig Laboratorium van Philips als een dynamisch bedrijf dat nauw samenwerkt met universiteiten en andere onderzoeksactiviteiten van Philips in de wereld. "Het gebeurt af en toe al dat we de klok rond werken. Als we hier ophouden, wordt het werk voortgezet in India. Dat vereist uitstekende faciliteiten op het gebied van communicatie en informatietechnologie. We zijn trots op de infrastructuur die we nu hebben, maar het kan natuurlijk altijd beter."
Toch weegt ook volgens Schuurmans niets op tegen de fysieke aanwezigheid van mensen die moeten samenwerken. "Loopafstand kan al een hinderpaal zijn. Contact per beeldtelefoon werkt ook alleen met mensen die je persoonlijk kent."
Vandaar dat ook de NatLab­-directeur grote verwachtingen heeft van de samenwerking met de collega's van de ontwikkelings­afdelingen die zich gaan vestigen op de Philips High Tech Campus, die gaat verrijzen op het terrein van het Natuurkundig Laboratorium. "Door de integratie van activiteiten kan onderzoek en ontwikkeling veel sneller gebeuren en wordt hergebruik van technologie bevorderd. De digitale revolutie en de vervlechting van wat wel de drie C's (consumenten­elektronica, communicatie en computers) wordt genoemd, dwingt bedrijven daartoe. De grootste winsten op nieuwe producten worden tegenwoordig gemaakt in de aanloop naar de markt toe."

Waakzaam
Toch zijn volgens Schuurmans voor het NatLab ook risico's verbonden aan de komst van de campus. "Wij zullen moeten waken over identiteit van ons eigen onderzoek. Op lange termijn moeten we met grote kracht doorgaan met fundamenteel onderzoek. Daarin weten we ons ook gesteund door de raad van bestuur. Van ons budget komt tweederde uit contract­research voor de productdivisies en eenderde uit de concernkas."
Schuurmans ziet echter vooral voordelen aan de nabijheid van de ontwikkelings­afdelingen. "We kunnen nadrukkelijker gaan samenwerken in vrij grote projecten met een duidelijke focus. We zetten gewoon vijftig mensen in een team bij elkaar en zeggen: potverdomme, nu zullen we ervoor zorgen dat we volgend jaar een nieuw product hebben. Dat is overigens niets nieuws, maar het wordt wel gemakkelijker."
Sociale functie
Het open karakter, het verdwijnen van de hekken en de invoering van gebouwbeveiliging, de gemeenschappelijke faciliteiten als winkeltjes, restaurants en kindercrèche waar collega's van verschillende bedrijfsonderdelen elkaar kunnen ontmoeten, zullen de sfeer op het NatLab­terrein wezenlijk veranderen, verwacht ook Schuurmans. "Hoe zich dat ontwikkelt weet ik ook nog niet. Veel faciliteiten krijgen ook een sociale functie. Collega's kunnen tegen elkaar zeggen: Kom maar hier eten, dan kunnen we daarna nog een uurtje tennissen. Ik heb nooit begrepen waarom dat wel kon bij universiteiten en niet bij bedrijven. Overigens betekent dat niet dat mensen hier in de toekomst een luizenleventje zullen hebben. Het sociale leven zal met het werk worden geïntegreerd en dat vind ik tot op zekere hoogte goed. Als ik nu mensen, die tot elf uur 's avonds bezig zijn, in hun boterhamzakje zie turen, denk ik wel eens: Je zou tussendoor een pizza moeten kunnen eten of een uurtje moeten kunnen tennissen. Het leven op het NatLab­complex zal met de komst van de campus ingrijpend veranderen. Ik ben daar ontzettend enthousiast over."

Onderhoud
Van de bestaande gebouwen waarin het NatLab is gehuisvest, zullen er twee worden gerenoveerd. "De research­activiteiten van Philips zijn na de Tweede Wereldoorlog hier gevestigd. Enkele van de bestaande hoofdgebouwen hebben achterstallig onderhoud, dat ook zonder de komst van de campus zou moeten worden aangepakt. Een aantal kleinere gebouwen is verouderd en zal worden gesloopt. Ook is de behoefte aan speciale voorzieningen voor materie­, chemisch en fysisch onderzoek verminderd, doordat de nadruk meer is komen te liggen op elektronica en software. Waarbij ik overigens wil aantekenen dat dit laboratorium nog steeds een voortreffelijke naam heeft op het gebied van materie en chemie. Een van de recente voorbeelden daarvan is de plastic transistor. Die naam willen we houden."
"Een andere inzet en verbetering van de gebouwen zal de werksfeer en het persoonlijk welbevinden van de mensen die hier werken ten goede komen", vervolgt Schuurmans. Over de logistieke problemen als gevolg van de verbouwingen maakt hij zich weinig zorgen. "Het is typerend voor een onderzoekinstelling dat er voortdurend wordt verbouwd. Het gebeurt vaak dat mensen en apparaten voor een project in één ruimte moeten worden ondergebracht en hup, dan gaat er weer een muur uit. Bovendien denk ik dat we net voldoende schuifruimte hebben. Ondanks de overlast die er zeker zal zijn geldt: Geen gedonder, het werk gaat gewoon door. Maar, zoals gezegd, we zijn hier nogal wat gewend."

Gewilde werkplek
Een van de argumenten voor de komst van de campus is dat Philips zijn aantrekkingskracht op de arbeidsmarkt wil vergroten. Het NatLab heeft wat dat betreft niet te klagen, aldus Schuurmans. "Voor academici en hbo'ers is dit een buitengewoon gewilde werkplek. Onderzoek wijst uit dat wij in dat opzicht huizenhoog uitsteken boven andere plekken in Nederland. We werven ook in het buitenland. In het afgelopen jaar bijvoorbeeld in Frankrijk, Italië, Rusland en India. Van onze academici komt 20% uit het buitenland. Dat is ook goed. Wij hebben geen moeite om voortreffelijke jonge mensen te krijgen.' Op het NatLab zelf werken nu 2.000 mensen. Na een inkrimping met 145 werknemers twee jaar geleden was er vorig jaar sprake van een lichte toename en ook dit jaar zal er weer een beetje groei zijn. Schuurmans: 'Research and development ademt mee met de grootte van de omzet. Globaal wordt 6% van de omzet uitgegeven aan onderzoek en ontwikkeling. Als het Philips goed blijft gaan, zullen wij dus in een bescheiden tempo blijven groeien."

Beschermd
Behalve voor Philips werkt het Natuurkundig Laboratorium ook voor ASM Lithography in Veldhoven en voor het Amerikaanse Uniphase dat Philips­dochter Opto Electronics heeft overgenomen en daarvoor een nieuwe fabriek bouwt op het NatLab­terrein. Verder krijgt het embedded software­instituut van de TUE een kantoor op het complex van het NatLab. Ook met andere universiteiten in Nederland (Twente en Delft), België (Leuven), Duitsland (Aken) en Frankrijk. "Ik kan me voorstellen dat van de campus een zuigende werking uitgaat en dat we meer voor derden zullen gaan werken. Maar als sprake is van eenrichtingsverkeer hebben we daaraan geen behoefte", zegt Schuurmans. "Geen enkele kennisinstelling, ook Philips niet, kan uitsluitend bestaan op basis van eigen kennis. Kennis is globaal en werkt alleen voor je als je die probeert te delen. Dat laat onverlet dat je als bedrijf natuurlijk ook vitale kennis hebt die je graag beschermd ziet."
 

^ top